Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit een aanbieding!

View our privacy policy and termen

Zomersluiting tot 25 augustus --- Gratis verzonden vanaf € 35,- **** Webwinkelkeur √

Dick Bruna - Nijntje artikelen

Alle boeken en artikelen met illustraties van Dick Bruna overzichtelijk bij elkaar! Uiteraard met heeel veeel nijntje!

 

Dick Bruna

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs (A.W.) Bruna. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbare-schoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te worden. Toen Bruna naar Nederland was teruggekeerd begon hij daarom aan een studie aan de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten maar daar stopte hij algauw mee. In plaats van bij de uitgeverij A.W. Bruna & Zoon uitgever te worden, ging Bruna er werken als tekenaar van boekomslagen. In 1953 trouwde hij met Irene de Jongh. Zij kregen drie kinderen.

 

Dick Bruna begon zijn loopbaan met het ontwerpen van boekomslagen. Tussen 1952 en 1972 ontwierp hij er circa 1800, voor de thrillers van de Nederlandse schrijver Havank en de schrijvers Georges Simenon en Ian Fleming (James Bond).Tussen 1951 en 1969 ontwerpt hij meer dan tweeduizend boekomslagen voor de populaire lichtvoetige detective-reeks Zwarte Beertjes Ook ontwierp hij affiches, zowel voor de uitgeverij als voor andere instellingen.

In 1953 verscheen zijn eerste kinderboek, De Appel. In zijn vele kinderboeken is nijntje het bekendste personage; een wit konijn met menselijke trekken. Het eerste nijntje-boek verscheen in 1955. Op vakantie aan de Nederlandse kust in Egmond aan Zee tekende Bruna voor zijn zoontje dit verhaal, daartoe geïnspireerd door een konijntje dat regelmatig bij het vakantiehuis te zien was. Bruna ontwierp ook educatieve boeken over lezen en rekenen, kleuren en geometrische vormen. De boeken zijn herkenbaar aan hun vierkante formaat. Tot 2011 werkte hij dagelijks in zijn atelier in de Utrechtse binnenstad.

Hij overleed in februari 2017 op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht.

 

Bron: Wikipedia

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »