Gratis verzonden vanaf € 30,- **** Webwinkelkeur √
Wat is het AVI-niveau nu precies?

Wat is het AVI-niveau nu precies?

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd die leren lezen bestaat het AVI-systeem. AVI is een afkorting van 'Analyse Voor Individualiseringsnormen'. Het AVI systeem zorgt ervoor dat het kind boeken tot zijn of haar beschikking krijgt die passend zijn voor het leesniveau van het kind op dat moment. Het systeem bestaat uit letters en cijfers, en het is een zeer eenvoudig systeem voor het uitzoeken van de juiste kinderboeken, als je eenmaal de achtergrond kent.....

 

Met het AVI systeem wordt de leesvaardigheid van het kind gekoppeld aan de moeilijkheidsgraad van kinderboeken. Op school krijgt je kind vanaf groep 3 de CITO meetmomenten, en op het rapport van je kind wordt het resultaat daarvan uitgedrukt in een bepaald AVI-niveau. Met dit AVI niveau kun je vervolgens op zoek naar kinderboeken (in de bibliotheek, of in de kinderboekenwinkel) die hierop gecategoriseerd zijn, zodat je exact het juiste boek kunt vinden voor het leesniveau waar je kind zich op dat moment bevindt. Handig!

 

Hoe werkt het AVI systeem?

Het AVI leesniveau vind je op het rapport van je kind, dus daarmee kun je direct aan de slag, maar hier vind je een korte uitleg over de 12 verschillende niveaus. Het AVI-systeem is gebaseerd op gemiddelden, het kan dus heel goed dat je kind wat voor- of achterloopt. 

AVI-start: Kinderen starten klassikaal met lezen in groep 3; bij aanvang van groep drie is het gemiddelde niveau AVI-start. Dit is het niveau voor kinderen die beginnen met lezen.

AVI-M3: de aanduiding M3 staat voor 'Midden-groep 3', ofwel het leesniveau halverwege groep 3. 

AVI-E3: de aanduiding E3 staat voor 'Eind-groep 3', ofwel het leesniveau aan het einde van het schooljaar in groep 3.

Volgens dit systeem volgen hierna dus M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7. Het loopt dus tot einde groep 7, alles hierboven wordt aangeduid met AVI-Plus.

 

Eenvoudig dus! Wat uiteraard helpt is om veel samen te lezen, zoek dan ook de leukste kinderboeken uit, voor je kind, maar ook voor jezelf!

 

Overigens kun je op onze webshop eenvoudig AVI-kinderboeken vinden door gebruik te maken van de filteropties, links op het scherm. 


Webwinkel Keurmerk
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »