Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit een aanbieding!

View our privacy policy and termen

Zomersluiting tot 25 augustus --- Gratis verzonden vanaf € 35,- **** Webwinkelkeur √
Kinderboeken Top 10 - begin 2021

Kinderboeken Top 10 - begin 2021

Kinderboeken top tien - start 2021

de beste en meest populaire kinderboeken van dit moment

Nederland is weer met de neus in de (voor-) leesboeken gedoken! Wellicht heb je de afgelopen tijd zelf ook meer boeken en/of kinderboeken aangeschaft. De huidige situatie leent zich natuurlijk uitstekend om je terug te trekken met een boek, of meer tijd te besteden aan het voorlezen. 

De groei in de totale boekenverkoop is mede te danken aan de toegenomen verkoop van kinderboeken. Er komen dan ook elk jaar weer vele mooie en prachtig geïllustreerde kinderboeken bij, wat opvalt is dat succesvolle kinderboeken een aanlooptijd nodig hebben om bekend en geliefd te worden. 

In deze top 10 van de bestverkochte boeken van begin 2021 vind je dat dan ook terug; naast nieuw uitgebrachte kinderboeken staan er ook echte kinderboekenklassiekers tussen. Het leuke is natuurlijk dat deze verhalen nog steeds tot de verbeelding spreken. In deze kinderboeken top tien staat een mix van peuterboeken, kijkboeken en echte voorleesboeken. In de volgende blogposts gaan we meer specifieke ranglijsten bespreken, zodat je jouw toekomstige favoriete boek nog makkelijker kunt ontdekken!

 

1 - Coco kan het! - Loes Riphagen

kinderboeken top 10 tien 2021 coco kan het loes riphagen

Coco kan het! is prentenboek van het jaar 2021!

Coco kan het! is een heel eigen prentenboek van Loes Riphagen, een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken.
Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugels, moed verzamelen, ambitie en zelfvertrouwen. Het is met veel humor geschreven én schitterend geïllustreerd door Loes Riphagen. Loes Riphagen heeft met haar werk verschillende onderscheidingen en prijzen in de wacht gesleept. Niet voor niets is dit boek het Prentenboek van het jaar 2021.
De combinatie van het sterke verhaal en de prachtige illustraties verdient een toppositie in deze kinderboeken top 10!

Vanaf 3 jaar.

Coco kan het! - Loes Riphagen - € 14,99

 

2 - Alfabet - Charlotte Dematons

kinder boeken top 10 tien alfabet charlotte dematons

De absolute meester in het maken van zoekboeken is volgens ons illustratrice Charlotte Dematons. Die ken je wellicht wel van de klassieker 'De Gele Ballon', waar je op iedere pagina op zoek moet naar, ehm, een gele ballon. Met 'Alfabet' heeft ze een nieuw meesterwerk toegevoegd aan haar toch al imposante oeuvre. En dit boek is ook nog eens geschikt voor jong en oud! 

Iedere pagina in 'Alfabet' staat boordevol illustraties die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben.....echter, wat ze gemeen hebben is de eerste letter! Op de pagina zelf staan verder geen aanwijzingen, dus je moet zelf op zoek. Een bungy-jumpende buffel? De letter B! De jongste kinderen die het nog wat te moeilijk vinden, kunnen op elke pagina op zoek naar de Letterdief. En zo kan dit boek meegroeien en blijft het elke keer weer leuk en bijzonder.

Kom je er soms niet uit, of mocht je nieuwsgierig zijn naar (echt) alle oplossingen? Dan kun je spieken, er is er een app beschikbaar (voor Apple of Android) en een speciale website.

Voor alle leeftijden.

Alfabet - Charlotte Dematons - € 24,90

 

3 - Rupsje Nooitgenoeg Voelboek - Eric Carle

kinderboek top 10 tien rupsje nooitgenoeg voelboek eric carle

Een stevig voelboek voor de allerkleinsten met illustraties van Eric Carle. De meeste illustraties in dit peuterboek hebben een bijzondere oppervlakte, soms in stof, in reliëf of met glitters. Voelboeken zijn altijd heel populair bij kids vanaf 1 jaar, en zij vinden het fijn om dit soort boekjes keer op keer open te slaan.
Het verhaal van het klassieke 'Rupsje Nooitgenoeg' is hier niet letterlijk in terug te vinden, sterker nog, diverse pagina's hebben illustraties die helemaal niet terugkomen in de 'echte' Rupsje Nooitgenoeg'.
Dat komt omdat elke pagina een thema heeft, zoals 'dierengeluiden', 'woorden leren' en 'kleuren', wat natuurlijk wel erg leuk en bovendien leerzaam is. Het boekje kan echter heel goed als introductie dienen, of als leuk ontdekboek naast het gewone Rupsje Nooitgenoeg boek. 

Het fijne aan dit boek is, is dat het superstevig is en prachtig uitgevoerd. Wat wij zelf minder geslaagd vinden is dat de titel niet helemaal overeenkomt met de inhoud, en het geringe aantal pagina's van het boek (5 spreads). Het boek is dan wel weer zo geprijsd dat je het ook makkelijk kado kunt geven!

Vanaf 1 à 2 jaar

Rupsje Nooitgenoeg Voelboek - Eric Carle - € 12,99

 

4 - Gewoon zoals je bent - Johnny Lambert

top 10 tien kinderboeken gewoon zoals je bent johnny lambert

De hoofdpersoon in 'Gewoon zoals je bent' van Johnny Lambert is de Kleine Snuf, een olifantje die moeite heeft om in de rij te blijven lopen, er is ook zoveel te zien! Kleine Snuf komt erachter dat al die anderen dieren anders zijn, en iets kunnen of hebben wat Kleine Snuf niet heeft of kan. 

Het boek steunt op de geweldige illustraties in collage-stijl en het fijne ritme van de begeleidende tekst. Hierdoor is het een prentenboek wat lekker voorleest. Het verhaal is eenvoudig en het heeft weinig tekst, en daarom is het goed te volgen voor peuters en kleuters. En de Kleine Snuf wordt niet aangeduid als jongetje of meisje, waardoor de lezer zich makkelijk kan verplaatsen in het olifantje. Maar de echte kracht schuilt in de boodschap van het boek; je bent goed/speciaal zoals jij bent. En daardoor is het verhaal een steuntje in de rug voor kinderen die zich af en toe wat 'anders' voelen dan de rest....

Vanaf ong. 2 jaar

Gewoon zoals je bent - Johnny Lambert - € 13,99

 

5 - Van wie zijn deze billen? - Thorsten Saleina

top tien 10 kinderboeken 2021 van wie zijn deze billen thorsten saleina

Een flapjesboekje met rijmpjes waarbij je de verschillende dieren moet zien te raden. Achter de flapjes vind je het antwoord! De kracht van dit ontdekboekje van Thorsten Saleina zit 'm in de eenvoud. Voor kleine boekenwurmen is het fijn om op de rijmpjes een antwoord te geven/schreeuwen (EEN OLIFANT!) en om vervolgens de flapjes open te wippen. 

Het boekje is inmiddels al een tijdje op de markt, maar het is nog steeds zeer populair en heeft het in zich om een echte klassieker te worden. 

Het boek zelf is gemaakt van lekker stevig karton, maar de flapjes zijn wat kwetsbaar. 

Vanaf 2 à 3 jaar

Van wie zijn deze billen? - Thorsten Saleina - € 8,99

 

6 - Hé, wie zit er op de wc? - Harmen van Straaten

top 10 kinderboeken he wie zit er op de wc harmen van straaten boek

De titel van 'Hé, wie zit er op de wc?' van Harmen van Straaten verklapt het al een 'beetje': wie houd toch die wc bezet? Alle dieren moeten heel nodig, er komt er steeds weer eentje bij.... Het is aan de lezer om uit te vinden wie er op de wc zit, uiteraard is de verassing er na de eerste keer lezen een beetje af, maar kinderen van deze leeftijd vinden het altijd leuk om bekende verhalen eindeloos voorgelezen te krijgen, juist omdat ze weten wat er komt. 

De illustraties in dit prentenboek zijn ronduit geweldig en tonen het vakmanschap van Harmen van Straaten, die inmiddels een ontelbaar aantal boeken geïllustreerd heeft. 

Uiteraard zeer geschikt voor kinderen die druk bezig zijn om zindelijk te worden!

Vanaf 3 jaar

Hé, wie zit er op de wc? - Harmen van Straaten - € 14,99

 

7 - Een huis voor Harry - Leo Timmers

kinderboeken top 10 tien een huis voor harry leo timmers boek kopen

Harry is een echte huiskat. Hij zit het liefst binnen, lekker warm. Maar wanneer zijn vriendin Vera hem vraagt om buiten tikkertje te doen, kan hij de weg terug niet meer vinden! Hij ontmoet allerlei dieren die allemaal een eigen huis hebben, maar hij wil zijn eigen huis.....

'Een huis voor Harry' is een van onze favorieten. De illustraties van Leo Timmers zijn levensecht en supergedetailleerd, en hebben wat weg van de tekeningen uit een animatieserie. Weer eens wat anders dan de soms erg schetsmatige illustraties die je in veel kinderboeken tegenkomt.

De personages uit het boek zijn erg grappig, soms op het hilarische af. Het is niet moeilijk om mee te voelen met de pluizige Harry in zijn zoektocht naar zijn fijne en veilige thuis.

Voor 2 tot 6 jaar

Een huis voor Harry - Leo Timmers - € 16,99

 

8 - Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth

kinderboeken top 10 tien over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft werner holzwarth

Dit boekje met misschien wel de langste titel van alle kinderboeken ooit, is een echte klassieker. Het boek is in drieëndertig talen vertaald en zijn er meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. 

Ergens in de peuter- of kleutertijd zit de fase dat alles met poep of plas superhilarisch is, en dit boek sluit daar naadloos bij aan. 

Mol is op zijn kop gepoept! Wel hier en gunter! Mol gaat dan ook dadelijk op zoek naar de dader. Tijdens zijn zoektocht komt hij allerlei dieren tegen, die elk hun eigen manier van poepen hebben, met bijbehorende geluiden. Het verhaal van de kleine mol is voor de ouder prettig om voor te lezen; de tekstopbouw is op elke pagina eender en er zijn veel mogelijkheden om de karakters uit het boek tot leven te wekken. 
De kleine mol weet uiteindelijk revanche te nemen op de dader, en volmaakt tevreden kruipt hij terug in de aarde....

Vanaf ong. 2 jaar

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth - € 14,25

 

9 - Sst de tijger slaapt - Britta Teckentrup

top 10 kinderboeken ssst de tijger slaapt britta teckentrup

In 'Ssst! De tijger slaapt' van Britta Teckentrup ligt de tijger te slapen, maar hij ligt ook heel erg in de weg. De dieren moeten erlangs, maar willen de tijger niet wakker maken....Gelukkig zijn er ballonnen waarmee de dieren over de tijger heen kunnen komen. Maar de dieren hebben wel de hulp van de lezer nodig! Om te helpen moet de lezer blazen, over de tijger zin neus aaien, een slaapliedje zingen.....En waarom willen ze eigenlijk niet dat tijger wakker wordt?

Een eenvoudig maar erg leuk peuterboek met een happy end, waarbij de interactie tussen het verhaal en het kind een grote rol speelt. 'Ssst! De tijger slaapt' was Prentenboek van het jaar 2018. 

Vanaf 1 jaar

Ssst! De tijger slaapt - Britta Teckentrup - € 14,99

 

10- Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt

top 10 tien kinderboeken 2021 jip en janneke annie mg schmidt boek

En al laatste in deze kinderboeken top tien vinden we het enige echte Nederlandse klassieke kinderboek terug: 'Jip en Janneke' van Annie M.G. Schmidt. Het boek behoeft eigenlijk geen introductie, wie is er immers niet mee opgegroeid? Tussen alle nieuwe uitgaves blijft dit boek populair door de ietwat anarchistische verhalen van Annie M.G. Schmidt en natuurlijk door de iconische illustraties van Fiep Westendorp. Hoewel sommige verhaaltjes wel wat opgefrist kunnen worden naar de maatstaven van vandaag, blijven de teksten erg leuk om voor te lezen. Al is het maar voor de de nostalgische sensatie voor de voorleesouder!

De losse verhaaltjes zijn precies goed van lengte om voor te lezen voor het slapengaan. 

Vanaf ong. 3 jaar

Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp - € 26,99

 


Webwinkel Keurmerk
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »